Velg byggevarehus Klappet & Klart
Røykvarslerens dag

Røykvarslerens dag 1. desember

Visste du at halvparten av alle dødsbranner skjer i boliger uten røykvarslere som virker? Husk å bytte batterier eller installere nye røykvarslere på de riktige stedene i boligen.

Dobbelt så stor brannrisiko i desember!
Vi går nå inn i måneden hvor brannrisikoen øker med 50 % sammenlignet med resten av året. Gryter som blir glemt på komfyren og uforsiktighet med levende lys er de vanligste årsakene til at det begynner å brenne i langt flere hjem i desember. I tillegg benytter vi ekstra mye elektrisk belysning på juletre og adventslys.

Det viktigste er selvfølgelig å ta forhåndsregler for å unngå brann, men når uhellet først er ute, er røykvarslere med fungerende batterier det beste tiltaket for å unngå personskade ved brann!

Påbudt i alle boliger - i alle etasjer
I brannvernforskriften § 7 kreves det at eieren av boliger og fritidsboliger sørger for å ha  brannalarmanlegg eller et tilstrekkelig antall røykvarslere i hver etasje som skal dekke kjøkken, stue, sone utenfor soverom og sone utenfor tekniske rom. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom når dørene mellom rommene er lukket. I tillegg skal man ha slokkeutstyr tilgjengelig som kan brukes i alle rom.

Test jevnlig
I tillegg til årlig batteriskifte, bør røykvarsleren testes månedlig eller ved langt fravær. Både testknappen og røyk fra en utblåst fyrstikk eller et lys kan benyttes for å se om røykvarsleren fungerer.

Er batteribytte tilstrekkelig?
Røykvarslerne oppnår teknisk slitasje og fylles med støv og fett over tid. Bransjen og forsikringsselskapenes anbefaling er å bytte røykvarslere minst hvert åttende til tiende år. I rom med sterk eksponering for slitasje, vil intervallet for skifte være kortere. Det er derfor lurt å tenke på om det kun er batteribytte som er nødvendig.

Les mer om brannsikring og riktig plassering av røykvarslere på Sikker hverdag

(Kilde: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB)  - www.sikkerhverdag.no)