Velg byggevarehus Klappet & Klart
(Foto: Elfa) Garderobeløsning fra Elfa. Foto. | Fotograf: (Foto: Elfa)

Få orden med sesongoppbevaring

Med høst og vinter kommer behovet for å snu om på garderoben og å få hageutstyret under tak. Men hvor skal alt få plass? Har du et system for sesongoppbevaring, er overgangen lett som en lek. Her får du noen tips!

Gi deg selv mer plass

Høsten er den perfekte tiden for å starte sesongoppbevaring. Hos mange av oss er gangen og garderoben fullstappet. Tommelfingerregelen «én ting inn – én ting ut» er god i teorien, men ikke så lett i praksis. En undersøkelse viser at vi i snitt eier 19 par sko hver, så her blir det naturlig nok trangt om plassen. I gangen skal kanskje flere familiemedlemmer med en rikholdig skopark dele skohyllene, og da er gode rutiner for sesongoppbevaring ekstra viktig.

Fornuftig organisering i gangen gir god flyt i hverdagen. I gangen skal skolesekker, gymtøy, svømmetøy, jakker og sko være enkelt å finne en travel morgen. Ved å gi alt sin faste plass på kroker, hyller og kurver, kan du spare deg for mye leting og stress.

Elfas Klikk-inn-system er gull verdt i gangen! Det kan du bygge akkurat som du vil, tilpasset de tingene du har der. Er det små barn i huset kan du velge oppbevaringsløsninger i deres høyde slik at de selv kan rydde tingene sine på plass der de hører hjemme.


Med en krokrekke i barnas høyde på enden av løsningen er det enkelt å henge fra seg gymtøy, jakker og hjelmer. (Foto: Elfa)

Velg en fleksibel oppbevaringsløsning

Fleksible oppbevaringsløsninger har den unike fordelen at de enkelt kan bygges om når sesongen skifter. Om sommeren har vi flere par mindre sko og sandaler som trenger plass, og det gjelder å ha nok skostativ og -hyller. Om vinteren er det store jakker, skjerf og luer som trenger plass. Når dette skal inn i gangen, kan du for eksempel bytte ut noen av skohyllene du brukte til sommersko med uttrekkbare meshkurver til skjerf og luer. Da kan du pakke bort både sommersko og skostativ i en eske, så er alt klart til sommeren kommer. Alle produktene fra Elfa monteres på knekter og er enkle å bytte ut og bytte om på.


Bytt ut skohyllene du brukte i sommer med meshkurver til høstens og vinterens luer, skjerf og votter. Smart merking med etiketter gjør det enkelt å finne riktig plagg. (Foto: Elfa)

Utnytt høyden

Bor du i leilighet, eller mangler annen lagringsplass, kan du utnytte høyden i garderoben til sesongoppbevaring. Oppbevaringsløsninger med eller uten skyvedører lar deg utnytte plassen hele veien fra gulv til tak, og du kan sette sko som ikke er i sesong opp i høyden, mens skoene du bruker kan stå lett tilgjengelig lavere i løsningen. Bruk uttrekkbare skostativ som gir plass til seks par sko i hver, så utnytter du dybden i garderoben også. Bruk de øverste hyllene til klær, gjerne i kasser og bokser.

Skooppbevaring over gulvet

En ting er sikkert; oppbevaring av sko på gulvet er upraktisk. Du får ikke støvsugd eller vasket gulvet uten å flytte på alle sammen. Når vi sparker av oss de slapsete vinterskoene rett innenfor døren i gangen blir det fort kaotisk, og ikke det førsteinntrykket du vil at gjestene skal få av hjemmet ditt. Sko på gulvet i garderoben er heller ikke ideelt ettersom det er her alt støvet legger seg. Så trikset er å bruke hyller, stativ, bøyler eller kurver over gulvet.


Er det trangt om plassen, er kunsten å utnytte høyden. (Foto: Elfa)

Hyller med ulik dybde

Om vinteren har vi større og kraftigere skotøy enn om sommeren, og de tar naturlig nok større plass. Noen er høye, noen er lave og noen er midt i mellom. For å utnytte plassen kan du kombinere hyller med ulik dybde, og sette de høye skoene på de dype hyllene og de lavere på en grunnere hylle rett over. Et lite triks som kan gi store gevinster i kampen om plassen.

Opprydning i bod og garasje

Med hyller og kroker til de store tingene og tavler og bokser til de små, kan du lage deg et smart system hvor alt har sin faste plass og er lett tilgjengelig i bod og garasje. Raker, river, sakser og koster er gode hjelpere når hagen skal gjøres klar for vinteren. Disse henger du enkelt opp på redskapsholdere på en bærelist eller skrur dem rett på veggen.

Ikke la boden og garasjen bli en mellomstasjon for ting du vet du kommer til å kaste eller kan selge. Da vil det være i veien og lage rot. Er det ikke brukt på lenge, er sannsynligheten liten for at det vil bli det nå heller. Spør deg selv; lagre, selge eller kaste?


Ved å utnytte veggen i boden eller garasjen, får du frigjort gulvplass og oppnår et oversiktlig system. (Foto: Elfa)