Velg byggevarehus Klappet & Klart
(Foto: Asak) Asak belegningsstein. Foto. | Fotograf: (Foto: Asak)

Skal du legge stein i sommer?

Trendene innen hage og utemiljø endrer seg stadig, men stein er tidløst og vil til enhver tid skape et unikt særpreg. Med god planlegging og riktig utført grunnarbeid får du et varig og pent resultat, slik at du blir fornøyd i mange år.

Stein har den praktiske fordelen at materialet tåler mye bruk og krever relativt lite vedlikehold. I tillegg bidrar stein ofte mer enn noe annet materiale til det helt spesielle og eksklusive uttrykket på eiendommen.

Nye bruksområder for stein

Tidligere benyttet man belegningsstein kun som dekke på gårdsplasser på grunn av overlegen styrke og evnen til å tåle hard medfart år etter år. Bruksområdene har imidlertid forandret seg ettersom vi vektlegger estetikken i uteområdet mer og mer. Terrasse, utesofa, peis, bord, gangstier - kun fantasien setter begrensninger for hva vi kan bygge av dette hardføre materialet.


KOMBINER MATERIALER: Med stein i kombinasjon med tre, kan man enkelt bygge egne soner i hagen. (Foto: Asak)

Steinterrasse

Steinbelagt terrasse betyr minimalt med vedlikehold og en flate som kan holde seg like fin i flere tiår. På en terrasse kan du tenke lenger enn den tradisjonelle belegningssteinen - hos XL-BYGG finner du et bredt sortiment av heller som også kan legges i spennende mønster. Kom innom og se alle mulighetene slik at du får en løsning som passer ditt utemiljø.


TERRASSE I STEIN: Ved å velge stein som terrassedekke, får du en flate som holder seg fin år etter år. (Foto: Asak)

Gårdsplass med stein

På gårdsplassen er belegningsstein nordmenns favoritt. Her finnes det flere størrelser og farger på steinen, noe som åpner for mange kreative løsninger. Det viktige er at steinen eller hellene har en tykkelse på minst 5 cm for å tåle vekten av bil.


PENT OG PRAKTISK: Med stein på gårdsplassen har du en pen og praktisk adkomst til garasje og bolig. (Foto: Asak)

Legger du belegningssteinen for eksempel i fiskebeinsmønster, sirkler og halvsirkler, får du et spennende uttrykk som skiller seg fra resten av gårdsplassen.


TENK MØNSTER: Ved å legge deler av steindekket i mønster, får du et spennende uttrykk. (Foto: Asak)

Støttemur

Skrå tomter gir gjerne lavere utnyttelse av utearealene og dermed lavere bruksverdi. Å utjevne skråninger med støttemur slik at du får platåer for terrasse eller plen, hever bruks- og markedsverdi på eiendommen. Støttemurer finnes i mange fargevarianter og typer. Fra murblokker som låses i hverandre til ren naturstein. Husk at det også her er grunnarbeidet som bestemmer om du er like fornøyd med støttemuren om ett år eller ti år.


UTNYTT AREALET: Med trappeelementer sparer du deg for mye jobb, og får en dekorativ løsning. Bruk av innfelt belysning sikrer trygg ferdsel, samtidig som det er dekorativt. (Foto: Asak)

Gangsti i stein

Kontrasten mellom stein og gress er ikke bare praktisk i forhold til slitasje på plen, men gir også et fint uttrykk. En mulighet er å legge grusganger med tråkkheller eller rene ganger av belegningsstein. Her er det lurt å velge et alternativ som passer til de andre materialene du har valgt i hagen. Skal du legge tråkkheller må du først gå rolig over plenen og danne deg et inntrykk av hvor du tråkker. Avstand mellom stegene er utgangspunkt for avstanden mellom hellene. Gjennomsnittlig skrittlengde er 60 centimeter, men i hellende terrengbør avstanden være kortere.


GANGSTI I STEIN: Ved å kombinere stein og plen, skapes et vakkert uttrykk. (Foto: Asak)