Velg byggevarehus Klappet & Klart
(Foto: Nordsjö) Slik vedlikeholder du terrassen. Foto. | Fotograf: (Foto: Nordsjö)

Slik vedlikeholder du terrassen

Her får du tips og råd til vedlikehold av terrassegulvet ditt, og det er enklere enn du kanskje tror!

Den årlige vedlikeholdsvasken

Norske værforhold, mye skog som avgir pollen og sollys fører til at terrassen utsettes for stor slitasje gjennom året. Spesielt er de sterke UV-strålene fra sola med på å stjele mye farge og tørke ut treet. Start derfor sesongen med en grundig vask/rens av terrassen. Selv nytt impregnert treverk skal vaskes, for å fjerne salter fra impregneringen.

Til vanlig vedlikeholdsvask kommer du langt med varmt vann og en stiv vaskekost beregnet for terrasse, men du kan også bruke husvask. Har du et gammelt eller slitt terrassegulv med mange trefibre som stikker opp, vil det være lurt å slipe lett over terrassegulvet i tillegg, for å få en glatt og pen overflate.


Godt forarbeid gir et bedre sluttresultat

Beis beskytter terrassen ved at den trekker inn i treet, samtidig som det blir liggende som en hinne på oversiden. Men før du kommer så langt, må gammel olje/beis og smuss bort. Grundig vasking og skrubbing må til, og er med på å bidra til at beisen fester seg bedre. Til å fjerne gammel beis eller mye grønske anbefales terrasserens. Fukt overflaten med vann før påføring med pensel eller vannsprøyte, men vær obs på at denne er sterk. Metall, glass og andre malte overflater bør derfor beskyttes. Vi anbefaler alltid bruk av gummihansker og vernebriller. La rensen virke i cirka 10 minutter, før du skrubber gulvet med børste eller terrassevasker. Skyll deretter grundig med vann og la terrassen tørke. Hvis trefibre reiser seg i overflaten, sliper du lett over og børster bort slipestøvet.


ER TERRASSEBORDENE TØRRE NOK? Bruk gjerne en fuktmåler for å sjekke om terrassen er tørr nok før påføring av beis. (Foto: Ferskvann)

Tips og råd til påføring av beis

Før du kan sette i gang med å beise, må du sørge for at terrassen er tørr nok. Treverket er påføringsklart når fuktinnholdet er under 16%. Bruk gjerne en fuktmåler for å sjekke dette. Vær varsom med når du beiser, og unngå å gjøre det i sterkt sollys, i fuktig vær eller ved for lav temperatur. Til påføringen kan du bruke pensel eller rulle. Gå gjerne til anskaffelse av et forlengerskaft, så gjør du jobben enklere. Om du trenger ett eller to strøk kommer an på beisen du velger, og hvor dekkende du ønsker at den skal være. Poenget er at terrassebeisen skal trenge inn i treverket, og ikke danne film. Se angitt tørketid på emballasjen og overhold denne. Vær uansett forsiktig med forflytting av tunge gjenstander på gulvet i dagene etter terrassen tas i bruk.

Slik går du frem når du beiser terrassen:

1. Start med endetreet og mett det godt med beis minst tre eller fire ganger. Beis deretter to eller tre bord i hele lengden av gangen. Her gjelder vått på vått, så påfør rikelig med beis.

2. For å få et jevnt og pent resultat, anbefaler vi at du fordeler beisen jevnt og unngår doble strøk. Bruk pensel i glippene mellom terrassebordene før du går videre til neste to til tre bord. Fortsett på samme måte på hele terrassen.

3. Tørk av overskuddsbeisen etter 10–25 minutter med en tørr, lofri klut.

4. La terrassen tørke.*

(Kilde: Nordsjö)