Velg byggevarehus Klappet & Klart
(Foto: Pergo) Slik velger du riktig gulv - gulvtype fra Pergo | Fotograf: (Foto: Pergo)

Slik velger du riktig gulv

Interiørarkitekt Vibecke Caspari Nord har tipsene som er gode å ha når du skal velge gulv.

Bestill Klappet & KlartGulv - tenk langsiktig

Gulvet er husets største interiørelement og det som sannsynligvis skal leve lengst. Du kommer til å male rommet mange ganger før gulvet skiftes. Det er smart å legge penger i kvalitet, og velge en gulvfarge og overflatebehandling som du vil trives med over tid.

Riktig materiale til riktig rom

Gang, kjøkken og hobbyrom skal tradisjonelt tåle stor slitasje. Riper, vann og annet søl betyr at du bør velge et gulv som tåler litt juling, for eksempel laminat eller vinyl. Begge materialene kommer i et bredt utvalg av farger, er enkelt å legge og har de senere årene fått en strøken, naturtro finish.

Pergo
Velg en gulvtype som kan stå i mot riper, smuss og vannsøl i de rommene som har størst bruksslitasje. (Foto: Pergo)


Parkett og heltre er levende materialer som skaper atmosfære og avgir naturlig varme. Begge gulvtyper føles myke å gå på, og gir god romakustikk. Visste du forresten at gulv med matt eller helmatt lakk er varmere å gå på enn gulv med blankere lakktyper? Parkett- og heltregulv passer typisk i stuer og soverom, men også i kjøkken.

Kährs
Parkett med kvist og struktur henter frem sjelen i treverket. (Foto: Kährs)

Gulvet bestemmer romstørrelsen

Tommelfingerregelen er at små rom virker større dersom gulvet er lyst med et ensartet mønster. Store fliser eller brede staver (1-stav) gir ofte et visuelt inntrykk av et større rom. En stor og lang stue med et mørkt gulv er lunt og vakkert, men gir inntrykk av at rommet er mindre.

PergoEt gulv bestående av bred og lys 1-stavs laminat eller parkett gir følelsen av et større rom. (Foto: Pergo)


Trender – mønster og størrelser

Gulv med karakter og spill blir stadig mer populært. Bredt fiskebeinsmønster gir et preg av herskapelighet og håndverk. Parkett med kvist og struktur henter frem sjelen i treverket og gir et mer levende uttrykk. I store rom har eksklusiv 1-stavsparkett (plank) vært populært. Nå kommer denne typen i enda bredere format.

Kährs - Oak Chevron
Bredt fiskebeinsmønster gir et preg av herskapelighet og håndverk. (Foto: Kährs)


Listverket gir riktig finish

Å matche listene med gulvet gir et elegant uttrykk og er den viktige detaljen som setter prikken over i’en. Sjekk det brede utvalget av lister hos XL-BYGG.

Slik velger du riktig gulv - listerverk fra BOEN.
Listverket er garnityret som understreker stilvalget i rommet. Prøv listverk mot gulv når du er hos XL-BYGG, så får du et riktig inntrykk av finishen. (Foto: BOEN)