Velg byggevarehus Klappet & Klart
(Foto: Jøtul) Peisovn av typen F 373 Advance fra Jøtul. Foto. | Fotograf: (Foto: Jøtul)

Har du riktig ildsted til kulda setter inn?

Den tradisjonsrike norske bedriften Jøtul har produsert ovner i 160 år. Dagens ovner har, i tillegg til en funksjonell verdi som varmekilde, også en estetisk verdi med flott design.

– Jøtul ønsket et sortiment med moderne ovner. Det var mye «brennmaskiner» på markedet. Vi ville ha en som oppfylte tre krav: man må kunne se et stort og fint flammebilde, den må se lett og elegant ut og den må varme, sier sjefsdesigner i Jøtul, Anna Øren.

Selv om F 370-serien har vunnet den internasjonale designprisen Red Dot Award, presiserer Anna Øren at det også handler om å tilfredstille krav til energiforbruk. Spesielt det nye sentraliserte EU-direktivet Ecodesign, som stiller strenge krav til energieffektivitet og miljøvennlighet. Alle ovnene fra Jøtul er laget av resirkulert jern og er rentbrennende.

– Biler har jo aldri vært renere. Det samme gjelder ovner, sier Anna Øren.

SORT ELLER HVIT: En rekke ovner og innsatser leveres både i emaljerte og lakkerte overflater og i sort eller hvit utførelse. Avbildet er Jøtul F 373. (Foto: Jøtul)

Investering i trygghet

En god ovn er en investering i trygghet. Man kan alltids sette inn en rimelig ovn, men pris og kvalitet henger som kjent ofte sammen.

– Jeg ville ikke anbefale å gå for den billigste ovnen. Det handler om sikkerhet og om hva du skal leve med. En ovn kan bli stående i mange tiår, så du må både kunne bruke og å tåle å se på den over lang tid, forteller Øren.

En ovn eller peis er også en enkel sikkerhet om strømmen skulle gå, noe den gjerne kan gjøre i løpet av vinteren i Norge. Snø legger seg på strømledningene og man kan måtte vente i mange timer, i verste fall døgn, på at strømmen skal komme tilbake.

Hvilken ovn skal man velge

Anna anbefaler videre å se an huset ditt når du skal installere ny ovn. Om du har et eldre hus vil du kanskje ønske å gå for de klassiske modellene, men tenk på hvordan huset ditt puster og hvor stort areal du har, og finn en ovn som passer til ditt behov. På innsiden, det man kaller for brennkammeret, holder de klassiske like høy standard som de mer moderne modellene.

KLASSIKER: Modellen F 3 har vært på markedet i mange år, og er fremdeles en av Jøtuls mest solgte ovner. (Foto: Jøtul)

Ovnen skal leve lenge

– Finn en ovn du liker. Dette er en langsiktig investering. Vi på Jøtul har hele 25 års garanti, og det sier noe om hvor lenge du skal leve med ovnen din.

Jøtul har nå lansert den nye F 370 Advance som på innsiden er en helt ny ovn. På utsiden kan man nyte et regelrett flammehav i panorama – godt plassert i godstolen.

Ild er sosialt

– Flammer har noe grunnleggende ved seg. Derfor synes jeg det er fint med en peis i sosiale rom. Et kjøkken for eksempel, tenker Anna høyt. Det er ikke alltid mulig med ovn eller peis akkurat der du ønsker det. Da finnes det alternativer som gasspeiser eller elektriske peiser.

INTEGRERT BRANNMUR: Jøtul FS 74 har integrert brannmur, og kan således settes inntil vegger av brennbart materiale. Modellen har et stilfullt og moderne design. (Foto: Jøtul)