Velg byggevarehus Klappet & Klart
(Foto/montasje: Södra/Nordsjö/Ferskvann) Slik skaper du et interiør å trives i | Fotograf: (Foto/montasje: Södra/Nordsjö/Ferskvann)

Slik skaper du et interiør å trives i

Vibecke Caspari Nord har lang erfaring som interiørarkitekt. Les hennes tips og råd om hvordan du skaper et interiør å trives i. Det handler om materialer, farger, soner og smak.

Høsten er over oss og vi trekker inn. Vi skal kose oss i lune, trivelige omgivelser. De fleste vet hva de ønsker seg, men synes det er vanskelig å sette fingeren på hva som skaper den lune stua, den samlende spiseplassen eller det rolige soverommet. Ta utgangspunkt i en farge du liker, og la den være grunnlaget for videre valg av interiørkomponenter. Da kan du legge til materialer og tekstiler som harmonerer, og fylle inn med enkelte kontraster for å skape dynamikk. Tenk over hva du ønsker å bruke rommet til, og hvilke behov du og din familie har, sier interiørarkitekt Vibecke Caspari Nord.

Gulv – tenk langsiktig

Begynn med gulvet. Det er husets største interiørelement og det som sannsynligvis skal leve lengst. Gjerne 20-30 år. Du kommer til å male rommet mange ganger før gulvet skiftes. Det er smart å legge penger i kvalitet, og velge en gulvfarge og overflatebehandling som du vil trives med over tid.

Riktig materiale til riktig rom

Gang, kjøkken og hobbyrom skal tradisjonelt tåle stor slitasje. Riper, vann og annet søl betyr at du bør velge et gulv som tåler litt juling, for eksempel laminat eller vinyl. Begge materialene kommer i et bredt utvalg av farger, er enkle å legge og har de senere årene fått en strøken, naturtro finish.

Velg gulv som tåler en trøkk i rom med størst bruksslitasje.
Velg en gulvtype som kan stå i mot riper, smuss og vannsøl i de rommene som har størst bruksslitasje. (Foto: Pergo)

Parkett og heltre er levende materialer som skaper atmosfære og som avgir naturlig varme. Begge gulvtyper føles myke å gå på, og gir god romakustikk. Visste du forresten at gulv med matt eller helmatt lakk er varmere å gå på enn gulv med blankere lakktyper? Parkett- og heltregulv passer typisk i stuer og soverom, men også i kjøkken.

Parkett med kvist og struktur henter frem sjelen i treverket.
Parkett med kvist og struktur henter frem sjelen i treverket. (Foto: Kährs)

Gulvet bestemmer romstørrelsen

Tommelfingerregelen er at små rom virker større dersom gulvet er lyst med et ensartet mønster. Store fliser eller brede staver (1-stav) gir ofte et visuelt inntrykk av et større rom. En stor og lang stue med et mørkt gulv er lunt og vakkert, men gir et visuelt inntrykk av at rommet er mindre.

En bred og lys 1-stavs parkett gir følelsen av et større rom.
Et gulv bestående av bred og lys 1-stavs laminat eller parkett gir følelsen av et større rom. (Foto: Pergo)

Trender - mønster og størrelser

Gulv med karakter og spill blir stadig mer populært. Bredt fiskebeinsmønster gir et preg av herskapelighet og håndverk. Parkett med kvist og struktur henter frem sjelen i treverket og gir et mer levende uttrykk. I store rom har eksklusiv 1-stavsparkett (plank) vært populært. Nå kommer denne typen i enda bredere format.

Bredt fiskebeinsmønster gir et preg av herskapelighet og håndverk.
Bredt fiskebeinsmønster gir et preg av herskapelighet og håndverk. (Foto: Kährs)

Listverket gir riktig finish

Å matche listene med gulvet gir et elegant uttrykk og er den viktige detaljen som setter prikken over i’en. Sjekk det brede utvalget av lister hos XL-BYGG.

Listverket er garnityret som understreker stilvalget i rommet.
Listverket er garnityret som understreker stilvalget i rommet. Prøv listverk mot gulv når du er hos XL-BYGG, så får du et riktig inntrykk av finishen. (Foto: Rindalslist)

Soner

Mange hjem har åpne løsninger med stor stue som går over i et åpent kjøkken. Dette er plasseffektivt, spesielt i leiligheter.

– Del rommet inn i soner, aktive og passive. En sone kan være sofa og TV, en annen kan være området rundt spisebordet. En typisk passiv sone er for eksempel en lesekrok som skjermes fra de mer aktive sonene. Sonene grenser inntil hverandre, men skilles med planter eller for eksempel en spilevegg.  Det skaper rammene som er med på å gi den lune følelsen, sier Caspari Nord.

En vegg er ikke bare en vegg. Hvis man kler veggen med for eksempel spiler, kan man gi rommet en spennende form samtidig som det gir god akustisk demping.

En spilevegg gir rommet et spennende uttrykk.
Bruk av spiler på veggen er et spennende interiørelement. (Foto: Södra)

Nå kommer fargene tilbake!

Farger er på vei inn i trendbildet igjen etter at hvitt har vært det foretrukne valget i norske hjem. Farger er psykologi og påvirker oss mer enn vi aner. Velg farger i rommene ut fra hva de skal brukes til. Kjølige farger som blått og grønt roer ned og kan være bra på soverommene, mens rødt eller oransje passer i rom hvor man ønsker et mer energisk uttrykk.

Bruk av farger er på vei tilbake.
Fargene er på vei inn i trendbildet igjen. (Foto: Nordsjö)

Det kan oppleves dominerende med et helt rom i samme farge, spesielt om det er samme kulør. Alternativet er å variere fargen på en enkelt vegg – en såkalt fondvegg. En slik brytning er spesielt fordelaktig dersom fargen er kulørsterk og dominerende. En annen måte å bryte opp på er å velge andre typer materialer på en vegg.

Tapeter er også en mulighet, og er på full fart tilbake i norske hjem. De siste årene har det skjedd mye på tapetfronten.

– Tapet på veggen er som et enormt kunstverk. Et nærbilde av en blomst, eller en fargerik sommerfugl kan gjøre rommet veldig personlig, sier Caspari Nord.

Lys

Lys er Vibeckes hjertebarn. Riktig belysning glemmes lett, og mange retter for lite fokus på hvor viktig det er for rommets uttrykk. Selv et kjedelig rom kan bli fint med riktig belysning, forteller Vibecke.

– Riktig lys kan få et rom til å fungere. Noen soner trenger funksjonelt lys, mens andre soner i rommet trenger stemningsskapende belysning. Et klassisk eksempel er plassen under trappa som ofte bare er en mørk krok. Ved å lyssette trinnene på undersiden, kan du skape et kunstverk. På kjøkkenet vil man ha arbeidslys, men ved spisebordet er det stemningen som er viktig.  Alle lamper bør ha dimmer, fortsetter Vibecke entusiastisk.

Riktig lyssetting er viktigRiktig belysning er viktig, men blir lett uteglemt. (Foto: Pexels)

Kom deg ut!

Det virker kanskje enkelt å sitte hjemme, men Vibecke anbefaler at man tar turen ut og kjenner på materialene og produktene. Ved å bruke sansene, ta på materialene, kjenne varmen fra et treprodukt, kjenne på strukturene i materialene og ikke minst låne med deg store prøver hjem, får du en helt annen opplevelse av interiøret.

– Bildene på nett kan gi inntrykk av størrelse og farger som ikke stemmer med virkeligheten. Det er lurt å komme seg ut i butikken. Kjenn på parketten, se den faktiske fargen på dusjveggen. Det lønner seg, sier Vibecke.

XL-BYGG har mange flotte utstillinger i butikk som gjør det enklere å sammenligne farger og strukturer. Hos faghandelen innen trelast og byggevarer får du også god hjelp av dyktige fagfolk som gjør det enklere å finne det som er riktig for deg.

Klappet & Klart