Velg byggevarehus Klappet & Klart
(Foto: Bergene Holm AS) Kledning fra Bergene Holm | Fotograf: (Foto: Bergene Holm AS)

Hva skal huset ditt ha på seg?

Skal du ha utvendig kledning er det mange valg som skal tas i forhold til farge, profil og tretype. Spør fagfolka hos XL-BYGG om behandlet kledning!

Den viktigste avgjørelsen er hvor mye arbeid du ønsker når plankene har kommet på veggen. Vi tar det for gitt at de fleste ønsker minst mulig.

Hva er ferdigmalt kledning?

Kledningen er ferdig malt slik at du skal slippe å bruke fritiden din på først å grunne, deretter å ha på 2-3 strøk med maling før huset er ferdig. Plankene males ferdig på fabrikk. Der behandles de med grunning som også beskytter mot alger og svertesopp. Deretter males det to strøk med premium maling.

Med fabrikkmalt kledning sparer du tid og penger. (Foto: Jotun)

Et smart valg

Det viktigste er selvfølgelig all tid og penger du sparer på å male. Her glemmer man gjerne utgifter som liftleie, maleutstyr og du trenger heller ikke gå over og male striper som kommer i skjøtene når treverket krymper. Men kvaliteten er også viktig; planken er behandlet på fabrikk på en optimal måte. Det betyr bedre motstandsdyktighet mot vær og vind, og dermed lengre levetid.

Fordeler med behandlet kledning

Full valgfrihet

Du står fritt til å velge en uendelighet av farger, profil på kledningen, og om du vil ha malt eller beiset treverk. Du bestemmer også når plankene skal legges på; de kan monteres uansett vær og årstid.

Flere alternativer til behandling

Ferdigmalt kledning trenger kun behandling ved spikerslag eller på endeved (der bordet er kappet). Du kan også velge kledning som er grunnet, eller som har ett strøk med beis eller maling oppå grunningen (mellomstrøk). Med mellomstrøk kan du vente to år til neste behandling med et toppstrøk for det optimale resultatet.

Den eneste behandlingen du trenger med fabrikkmalt kledning, er maling på spikerslag og i endeveden. (Foto: Moelven)

Royalimpregnert kledning

Royalimpregnert kledning er vedlikeholdsvennlig og leveres med og uten farge. Den trenger ikke annet stell enn skylling med hageslangen. Royalimpregnering er tradisjonell råtebeskyttelse gjennom kobberimpregnering og deretter trykkoking i linolje. Behandlingen gir et formstabilt virke som er mindre utsatt for sprekkdannelser enn tradisjonelt trykkimpregnert treverk. Kledningen får en naturlig grå patina med årene. Om panelet har farge kan denne friskes opp med pigmentert olje etter noen år.

Royalimpregnert kledning er vedlikeholdsvennlig og leveres både med og uten farger. (Foto: Talgø MøreRoyal®)