Velg byggevarehus Klappet & Klart
(Foto/montasje: Nordsjö/Motivfoto/Thinkstock/Ferskvann) Tips til å male barnerommet | Fotograf: (Foto/montasje: Nordsjö/Motivfoto/Thinkstock/Ferskvann)

Male barnerommet? Sjekk tipsene.

Einar Nilsson, kjent fra «Tid for hjem» på TV2 er et kjent fjes for de fleste, og en fast 
samarbeidspartner med XL-BYGG. Se mestermalerens tips!

Engasjer og involver barna!

Å male et rom er en prosess som det kan ligge mye læring i. Start med et idémøte hvor barn og voksne hver for seg har med seg inspirasjon fra nettet. Legg frem forslagene og diskuter dere frem til løsningen dere går for. Vær også sammen om forarbeid og selve malingen. Det ligger god og sunn mestringsfølelse i det å ha laget sitt eget rom.

TIPS:
Med rulle og forlengerskaft når barna hele veggen. Det er fort gjort å miste en pensel eller ha et uhell, men har du vært raus med dekkpapp går det fint.

Fargevalg på barne- og ungdomsrom

Barnerom males gjerne oftere fordi barna vokser raskt gjennom nye faser, derfor må du ikke være redd for å gjøre spennende valg. Tenk ut over det å bare ha én farge. Del gjerne opp rommet i forskjellige fargesoner horisontalt eller vertikalt, eller prøv deg frem med sjabloner for å lage artige kunstverk på veggene.

Sjabloner og mønstre gir liv til veggene.

Sjabloner og mønstre gir liv til veggene. Du finner mye spennende inspirasjon på nettet. (Foto: Nordsjö)

TIPS:
Mal taket himmelblått, og om du vil gjøre litt ekstra, mal inn skyer eller stjerner. Det er deilig å titte opp på en himmel mens man faller i søvn.

Velg riktig maling

På barnerommet er det et ekstra poeng at malingen er miljøvennlig. Her finnes det etter hvert mange gode alternativer. Er det små og aktive barn på rommet, vurder en malingstype som tåler vasking. Matt maling og fettete fingre er ingen god kombinasjon.

Tør å velge spreke og tøffe farger.

Tør å velge spreke og tøffe farger. I malings­avdelingen på XL-BYGG får du god hjelp. (Foto: Geir Wixe, Pandora Film)

TIPS:
Et sted lyset avslører alle ujevnheter er taket. Det kan kamufleres om du bruker så matt maling som mulig. Og mal gjerne i lengderetning mot kraftigste lyskilde.

Gode pensler – god investering!

Det er rart at folk bruker masse penger på fancy maling, men kniper kroner på dårlige pensler. Billigpensler røyter og tar ikke til seg så mye maling når du dypper. Dermed er det vanskeligere å få et jevnt og pent resultat, i tillegg til at det tar lengre tid. Har du brukt vannbasert maling er det bare å skylle 
penselen, så er den god som ny.

Bruk riktig verktøy til malejobben.

Godt og riktig utstyr er halve jobben. Spør din fagperson hos XL-BYGG om hva du bør velge. (Foto: Nordsjö)

TIPS:
Jeg har alltid en mindre pensel med skrå bust – den er perfekt til presisjons­maling inntil kanter og maling av lister og vinduer.

Fet finish!

Om sluttresultatet skal bli ekstra bra, slip forsiktig med fint sandpapir mellom hvert strøk. Spesielt ved bruk av blank eller halvblank maling synes nupper og støv godt i overflaten. Vask og støvsug godt før du begynner malingen slik at området er så rent som mulig. Og ikke stress mellom strøkene, følg bruksanvisningen på tørketider.

TIPS:
Ikke mal panel med rulle, men pensel. Penselen lokker frem strukturen i treverket som gir den unike organiske «feelingen». Om du bruker rulle, stryk ut malingen med pensel!