Velg byggevarehus Klappet & Klart
(Foto: Talgø/Lediard Foto) Platting bygget med royalimpregnerte terrassebord fra Talgø Møre Tre. foto. | Fotograf: (Foto: Talgø/Lediard Foto)

Planlegg uterommet før du starter!

Med gode sonderinger og en skisse er du godt i gang med ditt terrasse- eller uteromprosjekt, jobben blir morsommere og sluttresultatet bedre!


SKISSÈR OPP UTEROMMET: En skisse gir gode føringer for hvordan du soneinndeler terrassen og uterommet. (Illustrasjon: Talgø/Arkitekt Blom)

Soner
Hvor er det naturlig å spise, hvor trenger du skjerming for innsyn, hvor skal grillen stå, hvor trenger du et overbygg? De ulike sonene eller områdene på terrassen vil ut fra sol- og skyggeforhold være egnet til ulik benyttelse. Disse sonene har ulikt behov for innsyn, utsyn, skjerming, overbygg, lys og annet. Eksempler på soner er spiseplassen, grillplassen, hvileplassen og solingsplassen.

Inn- og utsyn
Er det ønskelig å verne mot innsyn fra naboen eller åpne for utsyn mot naturen og sjøen? Tenk nøye gjennom dette når du skal velge skjerming. Levegger i tre med eller uten glass og rekkverk i tre eller glass kan være passende.

Skjerming
Hvor trenger du skjerming for vind, sollys og nedbør? Det finnes mange gode alternativer både ved bruk av levegger i tre med eller uten glass og levegger eller markiser i textilene.


VEDLIKEHOLDSVENNLIGE LEVEGGER: Med de nye leveggene i MøreRoyal fra Talgø har du solide og vedlikeholdsvennlige levegger som holder seg fine i år etter år. Finnes i flere bredder og utførelser med og uten glass. (Foto: Talgø)

Avsatser, nivåer og trapper
Er det hensiktsmessig å bryte opp uteområdet i flere nivåer? En nivåinndeling kan gjøre terrassen mer spennende. Kanskje kan en trapp eller nivådeler bygges som en benk eller oppbevaringskasse? Jo større terrassen er, jo mer hensiktsmessig er det å bryte opp flatene.

Visuelle effekter eller innramming
Tenk på om du ønsker ulike soner på terrassen markert gjennom innramminger og leggemønster i terrassen. Kombinasjoner glatt/rillet side og ulike dimensjoner av terrassebord kan fint ramme inn og markere soner, inngangsparti, rundt stolper, trapper, avsatser med mer.


SAMSPILL I TERRASSEBORDENE: Ved å veksle på å benytte den glatte og rillede siden av terrassebordene, får du et flott mønster. (Foto: Talgø)

Gangbaner, forsterkning og underlag
Hvor vil de naturlige gangbanene komme til å gå? Områdene hvor vi beveger oss hyppigst er mest utsatt for slitasje. Forsterkning med stein eller jernbanesviller er gode alternativer for å beskytte de mest belastede områdene. Dersom du skal ha utepeis, er stein gunstig som underlag.

Belysning
Vurder om det er fornuftig med belysning på vegg, nedfelt i terrassen, i gangbaner, på rekkverk/levegger eller i plantekasser. Ved riktig bruk av belysning forlenger du utesesongen til å vare gjennom høstkveldene når det blir tidligere mørkt.

Under tak
Ved å sette opp en egen hagestue er du skjermet både for vær og vind og har plass til oppbevaring gjennom sesongen og vinterlagring av hagemøbler når høsten kommer. Det finnes mange ulike modeller og størrelser i Talgø sitt PlusConcept by NOA ByggDesign.


TALGØ PLUSCONCEPT: Med ferdig behandlede byggesett i moduler kan du kombinere tette moduler med ulike glassfeltløsninger og ulike dørløsninger. PlusConcept-modulene leveres i både brun og grå. (Foto: Talgø/CB Foto)

Oppbevaring
Tenk på plasser du kan utnytte til oppbevaring allerede før du bygger.
En luke i gulvet, skuffer i trapper, benker eller kasser i avsatser eller putekasser bygget av MULTIstolper/terrassebord er både praktisk og designmessig flotte elementer i utemiljøet.

Innfelt jacuzzi/beplantning
Har du en stor terrasse vil det kanskje være aktuelt med plantekasser, jacuzzi eller annet innfelt i terrassen? Både stein, MULTIstolper, terrassebord og stein fungerer fint som omramming eller innfelling.

(Kilde: Talgø)

Kom innom oss i XL-BYGG for gode tips og inspirasjon til ditt utemiljø.