Velg byggevarehus Klappet & Klart
(Foto: Jordan) Jordan | Fotograf: (Foto: Jordan)

Nå bør du ta fasadevasken

Med økt forurensning og fuktigere klima enn tidligere, utsettes fasaden for stadig tøffere behandling. Rengjøring av huset utføres dermed ikke bare av estetiske årsaker, men også som en viktig del av vedlikeholdet.

Med mildvær i lufta er tiden nå inne for den årlige vasken. En grundig og riktig utført fasadevask får huset til å fremstå penere og bevarer maling og overflatebehandling lenger. Lar vi smuss og forurensning sitte på fasaden over tid, gir det gode vekstvilkår for svertesopp og råte.

Skyll først
Før du påfører forskriftsmessig utblandet vaskemiddel skal huset skylles med rent vann. Det er viktig å tenke på at hus er designet for at vann skal komme ovenfra. Å stå på bakken og spyle opp kan gi store skader ved at vann trenger inn i overlappen mellom panelbordene både på liggende og stående panel. For å komme til i høyden og få gjort en god jobb på en sikker måte, er det viktig at du arbeider trygt via stige, lift eller stillas.

Bruk av høytrykksvasker rett mot veggen kan påføre både maling og treverk store skader, så her bør man være ytterst varsom og sjekke husveggens tilstand og eventuelt hvilken avstand og hvilket tykk som er forsvarlig å bruke! Den generelle anbefalingen er derfor å benytte en vanlig hageslange til fasadevask.

Bruk egnet vaskemiddel
Blandingen med vaskemiddel påføres best med en trykksprøyte. Start nederst og arbeid deg oppover. Huset er mest skittent nederst og du får bedre kontroll med hvor godt vaskemiddelet dekker. Dessuten kan såpevannet lage merker på husveggen hvis det renner nedover panelet sammen med skitten. Etter 10–15 minutter skrubbes veggen med kost og spyles med rent vann. Du starter øverst og arbeider deg nedover. Husk alltid å benytte egnet vaskemiddel og følg bruksanvisningen nøye både med tanke på blandingsforhold og sikkerhet. Spør XL-BYGG hvilket vaskemiddel som passer best til ditt hus. Det er nemlig forskjell på hvilket middel du skal benytte om du kun skal vaske eller om du skal vaske med tanke på å male eller beise etterpå.

Vask i regn og gråvær
Regn og gråvær er perfekt vaskevær. Unngå å vaske i direkte sollys. Hvis såperestene tørker inn i ytterkledningen, kan veggen bli skjoldete.

Husk sopp- og algedreper
Skal du male huset ditt, må du la det tørke godt. Det skal være maksimalt 18 prosent fuktighet i kledningen før behandling påbegynnes. Påfør gjerne sopp- og algedreper før huset males.