Velg byggevarehus Klappet & Klart
Røykvarslerens dag

Røykvarslerens dag 1. desember

1. desember er Røykvarslerens dag. Husk å bytte batterier eller installere nye røykvarslere på de riktige stedene i boligen. Det er påbud om minst èn røyvarsler i alle etasjer.

Dobbelt så stor brannrisiko i desember!
Vi går nå inn i måneden hvor brannrisikoen øker med 50 % sammenlignet med resten av året. Gryter som blir glemt på komfyren og uforsiktighet med levende lys er de vanligste årsakene til at det begynner å brenne i langt flere hjem i desember. I tillegg benytter vi ekstra mye elektrisk belysning på juletre og adventslys.

Det viktigste er selvfølgelig å ta forhåndsregler for å unngå brann, men når uhellet først er ute, er røykvarslere med fungerende batterier det beste tiltaket for å unngå personskade ved brann! Visste du forresten at halvparten av alle boligbranner starter om natten?

Påbudt i alle boliger - i alle etasjer
Det skal finnes minst èn godkjent røykvarsler i alle boliger dersom det ikke er installert brannalarmanlegg. Fra 1. januar 2016 ble det også påbud om å ha minst èn røykvarsler per etasje dersom boligen din utgjør to eller flere etasjer. Er boligen din stor, bør du i tillegg ha flere. Anbefalingen sier at det skal finnes minst èn røykvarsel per 60 kvadratmeter.

Test jevnlig
I tillegg til årlig batteriskifte, bør røykvarsleren testes månedlig eller ved langt fravær. Både "test"-knappen og røyk fra en utblåst fyrstikk eller et lys kan benyttes for å se om røykvarsleren fungerer.

Er batteribytte tilstrekkelig?
Røykvarslerne oppnår teknisk slitasje og fylles med støv og fett over tid. Bransjen og forsikringsselskapenes anbefaling er å bytte røykvarslere minst hvert åttende til tiende år. I rom med sterk eksponering for slitasje, vil intervallet for skifte være kortere. Det er derfor lurt å tenke på om det kun er batteribytte som er nødvendig.

Les mer om brannsikring og riktig plassering av røykvarslere på Sikker hverdag

(Kilde: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB)  - www.sikkerhverdag.no)